Historie

 
Florensis en de Roparun
 RoParun 2017
 RoParun 2016

Het was de 25e Roparun, een jubileumeditie dus. Na 3 jaar vanuit Hamburg gestart te zijn, hadden we er dit jaar voor gekozen om weer vanuit Parijs van start te gaan. 

Op zaterdagavond 14/5, om 21:01 begonnen we aan onze uitdaging. 

Al snel bleek dat de Roparun vanuit Parijs toch wel verschilt van die uit Hamburg. De Duitse route is weliswaar 40 kilometer langer, maar grotendeels vlak. De Franse route kenmerkt zich – met name in Frankrijk – door veel hoogteverschillen, die een ware aanslag bleken voor de kuiten van de lopers. En ook de fietsers kregen het flink voor de kiezen. 

Gelukkig hebben we altijd een uitgebreide ‘medische staf’ binnen ons team, zodat alle pijntjes weg-gemasseerd konden worden en iedereen in staat bleef om door te gaan. 

Met goed weer (droog), zeker om te lopen, bereikten we achtereenvolgens de Belgische grens en zondagnacht/maandagmorgen Antwerpen. Vanaf daar komt de finish en alle leuke doorkomsten ervoor (Ossendrecht, Bergen op Zoom, Oud-Beijerland, Barendrecht) langzaam in beeld. Ook wordt het dan weer licht en dat zorgt voor extra energie om de laatste loodjes af te leggen. 

Na de Heinenoord-tunnel kwamen alle lopers op het parcours en werd er meegefietst door een groot aantal andere teamleden. Vanaf nu begon het echte genieten en gingen we in een rustig tempo gezamenlijk door Barendrecht en Rotterdam.

 

Barendrecht is al jaren een drukke doorkomst met veel bekenden langs de route. Vanaf daar is het nog maar een kort stukje naar Rotterdam. In Rotterdam wacht voor velen hét moment van de Roparun: de doorkomst bij de Daniël den Hoed-kliniek. Respectvol en in wandeltempo wordt het ziekenhuis gepasseerd, waarbij de emoties door het lijf gieren. 

Na deze passage is het nog maar een kort stukje naar de finish vlak voor de Erasmusbrug, alwaar de eindtijd geregistreerd wordt.  

Hierna is er tijd om als team het volbrengen van alweer een Roparun met elkaar te vieren, waarbij er heel wat afgezoend en –geknuffeld wordt. Vervolgens maakten we ons op voor de finish op de Coolsingel, waarbij het gehele team in het zonnetje gezet werd !

 RoParun 2015
 RoParun 2014

RoParun 2013

Het afgelopen Pinksterweekend stond traditiegetrouw weer in het teken van de Roparun en uiteraard was ook Florensis wederom van de partij !

Toch was er bij deze 11e deelname van Florensis aan de Roparun een groot verschil met eerdere edities: dit jaar vertrok ons team namelijk voor de 1e keer vanuit Hamburg en niet vanuit Parijs.

In de weken en maanden voorafgaande aan de Roparun was het nieuwe parcours al uitvoerig verkend door diverse fietsers en chauffeurs onder de bezielende leiding van teamcaptain John.

Tevens hadden zij de diverse wisselpunten tijdens de Roparun al bepaald en er zelfs al voor gezorgd dat wij bij één van de wisselpunten de mogelijkheid hadden om (warm) te douchen !

Op zaterdag 18/5 was het dan eindelijk zover. Om 7 uur ’s ochtends verzamelden we bij Florensis en na het maken van de traditionele groepsfoto (die overigens te bewonderen is in het Sportcafé in de kantine) vertrokken we – uitgezwaaid door familie, vrienden en collegae – richting Hamburg.

Het team bestond dit jaar uit 25 personen: 8 lopers (André van Gameren, Pim van der Eijk, Frank Kleijnendorst, Vincent Langendam, Aart-Peter Baan, Frank Barendrecht, Volker Bernard en André Penning), 4 fietsers (Arthur Baan, Joop Kooijman, Ronald van Spanje en Martin de Vroed), 2 vrachtwagenchauffeurs (Peter Rehorst en Ronald Mol), 4 chauffeurs/bijrijders (Arjan van ’t Hof, Wim-Arie Hamer, Paul van Setten en Yeshua Verwaard), 3 cateraars (Lucie Kwikkers, Esther Veninga en Vera Kwikkers), 3 masseurs (Karel Aerssens, Leontien Otte en Michelle Verseveld) en een teamcaptain (John van Wijngaarden).

Na een lange rit kwamen we om ongeveer 3 uur op het startterrein in Hamburg aan. Dit lag midden in de stad, pal naast het stadion van FC Sankt Pauli (voor de kenners). Daar ging de catering meteen aan de slag om een warme maaltijd te verzorgen. Onze starttijd was namelijk vastgesteld op 17:22 uur.

Na het eten was het eigenlijk meteen tijd om ons te gaan voorbereiden op de start. Helaas werkte het weer niet echt mee en vond de start plaats in de regen. Team A kreeg in z’n eerste etappe dan ook te maken met enorm slecht weer, maar dit was geen belemmering om ver boven de opgegeven gemiddelde snelheid van 13 km/u uit te komen !

Team B deed hier nog eens een schepje bovenop, zodat we na 2 shifts (80 km) al behoorlijk voor op schema liepen met een gemiddelde van bijna 13,7 km/u.

Er moesten op dat moment echter nog zo’n 480 km afgelegd worden, want de route uit Hamburg is ca. 40 km langer dan die uit Parijs. Wel is de route uit Hamburg vele malen vlakker en minder heuvelachtig, dus dat compenseert de extra kilometers weer.

De eerste nacht (zaterdag op zondag) en de gehele zondag bleven we voor op schema lopen en zondagmiddag bereikten we de Nederlands grens. Vanaf daar was het nog slechts zo’n 300 kilometer…..

Toen brak de 2e nacht aan en dan beginnen – standaard – de inspanningen en vermoeidheid hier en daar hun tol te eisen, zowel bij lopers/fietsers als bij de “begeleiders”. Hoewel de gemiddelde snelheid naar beneden ging, bleven de lopers toch onverstoorbaar door buffelen. De doorkomst in Almelo was een groot feest en gaf weer de nodige moraal.

Inmiddels hadden we al heel wat teams ingehaald. In totaal vertrokken er 93 teams vanuit Hamburg. Na ons startten er nog 7. Als je dan bedenkt dat wij als 3e team vanuit Hamburg op de Coolsingen finishten, dan kun je dus uitrekenen dat we ca. 85 teams ingehaald hebben.

Uiteindelijk werd het ook maandagochtend weer licht en dan ontstaat er – ook standaard – weer nieuwe energie bij de lopers. Inmiddels waren we in de Alblasserwaard aangekomen en voerde het parcours door de prachtige omgeving en o.a. Goudriaan en Oud-Alblas.

Hier werd nog eens extra gas gegeven door ons team. Na Alblasserdam, de brug over de Noord bij H.I. Ambacht, waar diverse collegae ons zagen passeren, volgde een mooie doorkomst in Ridderkerk. Ook hier stond een aantal collegae om ons aan te moedigen.

In Rijsoord vond de laatste wissel plaats en gingen we verder met alle lopers en fietsers op het parcours. Tevens ging een aantal andere teamleden vanaf hier ook mee op de fiets.

Iets verderop kwamen de routes uit Parijs en Hamburg samen en volgde de doorkomst in Barendrecht. Hier is de publieke opkomst altijd groot en het was ook dit jaar weer een geweldige happening.

Na wederom de nodige collegae onderweg gezien te hebben, ging het verder naar Rotterdam. Een indrukwekkend moment is altijd de doorkomst bij de Daniel den Hoed-kliniek. Met z’n allen wandelend, fiets aan de hand, passeerden we hier in gepaste stilte en in gepast tempo. Voor veel deelnemers is dit een zeer emotioneel moment, vaak versterkt door de vermoeidheid. Gedachten gaan uit naar degenen die geconfronteerd zijn met die vreselijke ziekte kanker en helaas vaak niet meer bij ons zijn.

Hierna is het nog een klein stukje naar de finish onder aan de Erasmusbrug en om exact 12:14 uur op maandag 20/5 kwamen wij daar aan.

Dit resulteerde in een gelopen gemiddelde snelheid van 13,22 km/u. Dit leverde ons een 3e plaats op in de ranglijst van snelste teams vanuit Hamburg. In het totaalklassement (Parijs + Hamburg) werden we hiermee 15e (op een totaal van 328 teams).

Naast dit geweldige sportieve succes, was ook onze donatie aan de Stichting Roparun weer een compliment waard: onze vele inspanningen (lotenverkoop, collectes, sponsorbrieven, Fancy Fair, Koninginnedagmarkten etc.) hebben ervoor gezorgd dat we het prachtige bedrag van € 30.500,00 hebben overgemaakt.

Dit bedrag is onderdeel van de totaalopbrengst van Roparun 2013, zoals die vrijdag 7/6 jl. bekend is gemaakt: € 5.520.806,00.

Deze opbrengst komt geheel ten goede aan de zorg voor kankerpatiënten, onder het motto van de Roparun: “leven toevoegen aan de dagen, als er geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

Dit motto onderschrijven wij als Roparunteam van Florensis volledig en daar zetten wij ons graag voor in !

Als je hier ook aan wilt bijdragen en/of de Roparun een keer zelf wilt ervaren, meld je dan aan voor de editie van 2014, want dan zijn we er zeker weer bij !

Voor informatie en foto’s/video’s over de Roparun in het algemeen en/of de editie van 2013 kun je kijken op www.roparun.nl.

Alles over Florensis en de Roparun vind je op onze eigen site: www.roparunteamflorensis.nl.

 

 2012
 2011
Onze 8e deelname in 2010 hing aan een zijden draadje. Doordat we in 2009 niet hadden deelgenomen, hadden we geen voorrang bij de inschrijving in augustus 2009. Dit had tot gevolg dat we in eerste instantie niet ingeschreven konden worden en op de wachtlijst geplaatst werden, als zesde team. Gelukkig voor ons kwam begin oktober het bericht van de organisatie dat er toch een plekje voor ons vrijgekomen was. Vanaf dat moment werd er vol gas gegeven voor de voorbereidingen en het geld inzamelen. Ook dit jaar was er weer een primeur. Na eerdere deelnames van Belgische en Engelse collegae, was het dit keer de beurt aan twee Duitse collegae, die beiden als loper ingezet werden. Mede dankzij hen werd er op sportief gebied opnieuw een wereldprestatie geleverd: na een tocht van 39 uur en 8 minuten met een gemiddelde snelheid van 13,27 km/u werd een prachtige 18e plaats in het eindklassement behaald! Al op maandagmiddag om 12:39 finishten wij als 3e team op de Coolsingel in Rotterdam. Ook met de donatie aan de Stichting Roparun zaten we wederom in de top van het klassement: onze donatie van € 34.000,00 leverde ons een 23e positie op in het klassement van behaalde opbrengsten.
In 2009 moesten we helaas verstek laten gaan vanwege organisatorische redenen.
2008 was het jaar van onze 7e deelname. Op sportief gebied was er wederom goed nieuws. Hoewel een Top 15-notering net buiten bereik bleef, eindigden we op een prachtige 16e plaats in het klassement. De gemiddelde snelheid bedroeg 13,79 km/u en de eindtijd was 38 uur en 19 minuten. Op financieel gebied konden we net niet tippen aan onze record-opbrengsten van 2006 en 2007, maar met € 32.000,00 doneerden we toch nog een alleszins redelijk bedrag aan de Stichting Roparun.
In 2007 was er een nieuwe primeur voor ons team. Werd in de jaren 2002 t/m 2006 het internationale tintje aan ons team door 2 Belgische collegae gevormd, in 2007 werd het spreekwoordelijke stokje overgenomen door 2 collegae van Florensis UK, een als loper en een als fietser. Of hun deelname van doorslaggevende betekenis was, laten we in het midden, maar feit is dat we opnieuw onze beste prestatie ooit verbeterden: in een tijd van 38 uur en 38 minuten en een gemiddelde snelheid van 13,81 km/u was de eerste Top 20-notering een feit: 18e! Verder evenaarden we onze inzamelopbrengst van het jaar ervoor, zodat er wederom € 34.500,00 aan het goede doel overgemaakt werd.
Bij ons jubileum (5e deelname) in 2006 realiseerden we de hoogste opbrengst in onze historie t.b.v. de Roparun: € 34.500,00. Ook op sportief gebied liep alles naar wens: met een gemiddelde snelheid van 13,76 km/u en een eindtijd van 38 uur en 26 minuten werden we dit keer 22e in de eindrangschikking.
Onze 4e deelname in 2005 leverde ons een Top 25-notering op. In de eindstand vonden we ons terug op een 24e plaats. Met een gemiddelde snelheid van 13,64 km/u raffelden we de ruim 500 kilometer af in 38 uur en 33 minuten. Blijkbaar ging deze goede prestatie een beetje ten koste van de fondsenwerving, want dit jaar haalden we ‘slechts’ € 23.650,00 op.
2004 was het jaar van de grote verandering: van Parijs naar Rotterdam i.p.v. andersom en in het Pinksterweekend i.p.v. rond Hemelvaartsdag. Vanwege het grote aantal teams met hun verschillende gemiddelde snelheden werd er op zaterdag/zondag gefaseerd gestart in Parijs, om ervoor te zorgen dat alle teams tussen 14:00 en 18:00 maandagmiddag (2e Pinksterdag) in Rotterdam zouden finishen. Zaterdagavond laat, rond 23:00 uur, startte Team Florensis, om 38 uur en 37 minuten later op een bomvolle Coolsingel de meet te passeren. Met een gemiddelde snelheid van 13,51 km/u was een plaats in de Top 50 een feit: 49e! De opbrengst liet ook een (geringe) verbetering zien: € 26.850,00.
In 2003 volgde onze 2e deelname, met een team dat in grote lijnen hetzelfde was als het jaar ervoor. Later zou blijken dat de editie van dit jaar de laatste keer zou zijn dat we van Rotterdam naar Parijs liepen. Hoewel onze reistijd dit keer iets langer was (39 uur en 5 minuten met een gemiddelde snelheid van 13,23 km/u, het geen resulteerde in een 70e plaats in de rangschikking), was de opbrengst van onze inzamel-activiteiten dit keer aanmerkelijk hoger: € 25.700,00.
 In 2002 nam Florensis voor de 1e keer deel aan de Roparun. Met een team van enthousiaste, maar grotendeels onervaren collegae, aangevuld met enkele ‘Roparun-veteranen’ van buitenaf, werd de uitdaging aangegaan. Destijds was de start nog in Rotterdam en de finish in Parijs. Na de gebruikelijke proloog in Rotterdam, die o.a. langs de Daniel den Hoed-kliniek voerde, klonk om 3 uur woensdagmiddag het startschot bij het Ahoy’ sportpaleis. Hierna volgde een gedenkwaardige tocht door de Hoekse Waard en Brabant, waarbij met name de doorkomsten in Bergen op Zoom en Ossendrecht echte feesten waren.

Na de gezelligheid van Nederland, volgde het afzien in België en met name Frankrijk, maar exact 38 uur en 26 minuten na vertrek finishten wij vrijdagochtend vroeg met het complete team in Parijs. Dit betekende een 64e plaats in het eindklassement met een gemiddelde snelheid van 13,47 km/u. Die vrijdagavond en –nacht volgde nog een spetterend eindfeest in een grote tent op de Roparun-camping, waarna ’s zaterdags de thuisreis aanvaard werd. Dat eerste jaar maakten wij een bedrag van €16.000,00 over ten gunste van de Stichting Roparun.